Är du en personen som gillar att börja dagen med en kopp kaffe? Då är du inte ensam, men att köpa en kaffe på väg till jobbet kan vara en väldigt dyr historia i längden.
Mängden koffein i kaffe varierar beroende på flera faktorer, till exempel vilken sorts kaffe det är, hur det är malet och tillagat, och hur mycket man dricker. I genomsnitt innehåller en kopp kaffe mellan 80 och 120 mg koffein, men det kan vara både mer och mindre beroende på ovan nämnda faktorer. Espresso, som är en stark kaffedryck, innehåller vanligtvis mer koffein än vanligt filterkaffe. Om du är orolig för att få i dig för mycket koffein rekommenderar jag att du pratar med en läkare eller en annan hälsoexpert.
Kaffe tillverkas genom att malna bönorna från kaffebusken och koka dem i vatten. Bönorna malas till olika finheter beroende på hur kaffet ska tillagas – till exempel kan man använda grovmalda bönor för att göra espresso eller finmalda bönor för att göra filterkaffe. När bönorna är malna, häller man vatten över dem i en kaffebryggare eller kaffepress och låter det koka i några minuter. När kaffet är klart, silar man av vattnet och serverar det varmt. Kaffe kan också tillagas på andra sätt, till exempel genom att blanda kaffepulver med kokande vatten eller genom att använda en kapselmaskin.
Många människor blir piggare av att dricka kaffe på morgonen eftersom kaffe innehåller koffein, ett centralstimulerande ämne som kan ge en känsla av upprymdhet och öka koncentrationen. Koffein påverkar hjärnans belöningssystem och kan ge en känsla av välbefinnande, vilket gör att många människor känner sig piggare och mer alerta efter att ha druckit kaffe. Detta gäller speciellt på morgonen, då många människor är trötta efter att ha sovit och kan behöva lite extra hjälp att vakna upp. Kaffe kan därför vara en bra dryck att dricka på morgonen för att komma igång med dagen.
De tio länder som producerar mest kaffe i världen, i rankning efter mängd producerad kaffe, är:
Dessa länder har alla en lång tradition av kaffeproduktion och är världens främsta exportörer av kaffe. De har också stora områden där kaffebuskar växer naturligt, vilket gör att de kan producera stora mängder kaffe med hög kvalitet.
Koffeinfritt kaffe tillverkas genom att ta bort koffeinet från kaffebönorna innan de malts och tillagas. Detta görs genom olika metoder, till exempel genom att låta bönorna ligga i vatten eller genom kemisk behandling. Efter behandlingen är koffeinet borta och kaffet som tillverkas blir koffeinfri. Koffeinfritt kaffe har samma goda smak som vanligt kaffe, men utan den uppiggande effekten som koffeinet ger. Det är ett bra alternativ för människor som inte vill eller inte kan dricka koffeinhaltigt kaffe.
Kaffebönor växer på träd som hör till kaffeodlingar. De växer i kluster och är omgivna av en frukt som kallas kaffefikon. Kaffebönorna är belägna inuti frukten och de behöver cirka 9 månader att mogna innan de är redo för skörd. När bönorna är mogna plockas frukten för hand och bönorna tas ut. Därefter torkas de och rostas innan de kan användas för att göra kaffe.
Kaffebönor växer bäst i tropiska klimat med regn och höga temperaturer. De flesta kaffeodlingar ligger mellan breddgraderna 25 grader norr och 30 grader syd, vilket inkluderar länder som Brasilien, Colombia och Etiopien. De flesta kaffebönorna skördas under perioden mellan november och maj, men exakt när de är mogna för skörd varierar beroende på odlingsområdet och klimatförhållandena där.
Många människor blir beroende av kaffe eftersom det innehåller en substans som kallas koffein, som är ett centralstimulerande ämne. Koffein kan ge en känsla av upprymdhet och öka koncentrationen, vilket gör att många människor känner sig alerta och upprymda efter att ha druckit kaffe. Koffein kan också ge en beroendeframkallande effekt eftersom det påverkar hjärnans belöningssystem. Många människor blir därför beroende av koffein och känner att de behöver dricka kaffe för att orka med vardagen.